Alles Over Het Hart Mooi geweven hart - Alles Over Het Hart Banier

Overlevende van borstkanker


Overlevende van borstkanker

Mensen die borstkanker hebben overleefd praten graag over hun behandelingen, dus wees alsjeblieft even geduldig met me. Mijn borstkanker werd in januari 1995 vastgesteld. Een mammogram toonde een verkalking in een borstkanaal in de onderste helft van mijn rechterborst. Ik had al jarenlang een wat vezelachtig weefsel in mijn rechterborst en daarom sloeg ik mijn jaarlijkse mammogram nooit over. Ik werd naar een chirurg doorverwezen voor een biopsie. Hij verzekerde mij dat er slechts een kleine kans was dat het om een kwaadaardige kanker ging. Maar toch bleek dit wel zo te zijn! Zijn aanbeveling was een mastectomie, omdat de hele onderste helft van de borst aangetast was. Maar volgens hem ging het bijna zeker om een plaatselijk carcinoom dat zich nog niet vanuit mijn borstkanalen naar het lymfesysteem had verspreid. Maar toch bleek dit wel zo te zijn!

Ze verwijderden en onderzochten twaalf lymfeklieren en vonden maar twee kwaadaardige cellen in de lymfeklier die zich het dichtst bij mijn borst had bevonden. Een panel van zeven oncologen besloot dat ik geen chemotherapie of bestraling nodig had, omdat er geen tumor was gevonden en omdat de kanker nog maar pas het lymfesysteem was binnengedrongen. Zij waren er behoorlijk zeker van dat ze de enige aangetaste klier hadden verwijderd. Omdat de kanker een positief resultaat opleverde in een oestrogeentest, besloten ze mij met Tamoxifen te behandelen om ook maar de kleinste kans uit te sluiten dat de kanker zou terugkeren. Maar toch gebeurde dit!

In december 1997 bleek uit een bloedonderzoek dat de borstkanker actief was. Scans lieten zien dat de kanker zich had verspreid naar de lymfeklier van mijn rechter sleutelbeen, in verschillende klieren in mijn buik en in mijn ruggengraat. Een biopsie toonde dat het om een uitgezaaide borstkanker ging. Kort daarna begon ik met chemotherapie en ik heb nu nog steeds wekelijkse behandelingen. Ik heb combinaties van acht verschillende chemokuren gehad (waaronder Doxorubicine, Taxol, Gemcitabine en Navelbine), twee complete bestralingskuren (ruggengraat en hersenen), drie hormoonbehandelingen (Arimidex, Femara en Tamoxifen) en maandelijkse toedieningen van een middel, Aridea genaamd, dat mijn botten verstevigt. De meeste behandelingen volgen een cyclus van zes maanden, met daar tussenin korte onderbrekingen.

Ik plan steeds een leuke reis wanneer ik een dergelijke onderbreking heb. Als overlevende van borstkanker vind ik het belangrijk dat ik iets heb om naar uit te kijken. Ons eerste uitstapje was een elfdaagse cruise in Hawaii (de eerste keer dat mijn man Bob sinds zijn marinejaren in de Tweede Wereldoorlog aan boord van een schip ging en hij genoot ervan!). De tweede reis voerde ons op een cruise naar Griekenland en Turkije, waar we de voetstappen van de apostel Paulus volgden. Onze laatste reis bracht ons naar Israël. Wat een zegen!

*****************

Een derde van alle mensen in de Westerse wereld zal in zijn of haar leven een of andere vorm van kanker krijgen. Daarom kennen we allemaal wel iemand kennen die kanker heeft, als we het al niet zelf hebben. Ik wil jou graag laten weten dat ik zelf vrede en vreugde heb gevonden, als iemand die zelf borstkanker heeft gehad. En ik hoop dat de dingen die ik geleerd heb ook jou zullen helpen om de beproevingen in jouw leven het hoofd te bieden, om een andere kankerpatiënt bij te staan of om je eigen leven volkomen getransformeerd te zien.


Lees verderWAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutHeart.org, Alle rechten voorbehouden